E-MAIL: Suzana Jelovečki

mob: ++385 99 472 1880

POTRAŽITE NAS NA:

ISKUSTVA   -   VIŠE

Kod gđe Suzane sam došla u očajnom trenutku kada zbog problema s leđima nisam više mogla normalno funkcionirati i kada sam već isprobala gotovo sve terapije i posjetila jako puno vrhunskih fizioterapeuta te mi nitko nije uspio pomoći. Bol u cijelim leđima, ponajviše uzrokovana stalnim grčem u slabim mišićima i pokojom manjom ozljedom, prešla je iz gornjeg dijela leđa (koji je bio u najgorem stanju) u glavu manifestirajući se kao pritisak u glavi i blage vrtoglavice. Taj problem postao je svakodnevni te onemogućavao ono najbitnije što sam trebala raditi - vježbe za leđa. Kombinacijom raznih tehnika gđa Suzana oslobodila me problema s glavom već nakon 2-3 posjeta te sam, uz tretmane, napokon mogla neometano raditi i vježbe za leđa. Mogu slobodno reći da me spasila. Iako smo leđa nakon još kojih 10-tak tretmana dovele u odlično stanje, i dalje dolazim jednom mjesečno jer su posjeti gđi Suzani toliko opuštajući i korisni za tijelo i um. Jako je rijetko naći takvu profesionalnost, stručnost, prijateljstvo i empatiju kao kod gđe Suzane, koja nikada ne gleda na sat, pristupa detaljno problemu te najiskrenije brine o tome kako se osjećate i kako Vam najbolje pomoći. Velika je sreća što sam naišla na gđu Suzana i mogu doslovno reći da me spasila - veliki stručnjak, profesionalac i čovjek.

V.Z. 29, Zagreb


Akupunkturna točka-gdje je ništa, moguće je sve!

Jedna od susjeda užurbano je pripremala svadbu za svoju unuku i kako to obično bude, preplavljena obavezama i stresom, dva dana prije sretnog događaja odjednom nije mogla stati na nogu od bolova. Bol u peti bila je neizdrživa, a ona očajna jer neće moći otplesati prvi ples na svadbi unuke. Zatražila  je moju pomoć tretmanom, više iz očaja nego iz uvjerenja da joj akupunktura može pomoći.  I dok je tako mirno ležala s iglicama, uplašeno znatiželjnim izrazom lica konstatirala je da iglice uopće ne bole, a onda je slijedilo i pitanje: „A što to stavljaš na iglice, imaju li one neki sastojak koji djeluje kao lijek?

U mojoj višegodišnjoj terapeutskoj praksi to pitanje nije bilo neuobičajeno. Obično nakon tumačenja da je posrijedi samo poput vlasi kose tanka sterilna iglica od nehrđajućeg željeza i životna energija samog klijenta, slijedi konstatacija da je to čudo ili pak magija, posebice kad su poboljšanja brza i učinkovita. Tako je i gospođa susjeda nakon tri tretmana uspjela obući cipele s potpeticama i otplesati ne jedan, nego više plesova, jer su se tegobe znatno smanjile. Vrlo teško vjerujemo vlastitim snagama, a olako se predajemo slabostima. Tako je i ovaj slučaj bio pravo „čudo“, a zapravo se radilo o terapeutskom djelovanju akupunkture!

Dakle, daleko od magije i čudotvorstva, energetski kanali i na njima akupunkturne točke zabilježene su uglavnom još prije dvije tisuće godina te protumačene u dvama  glavnim kineskim medicinskim klasicima Huang Di Nei Jing (Klasik interne medicine Žutog Cara) i Nan-Ching (Klasik 'teških dijagnoza'). Klasici su pak bili inspiracija, poziv na dijalog te pomno zapisivanje i tumačenje efikasnih akupunkturnih i biljnih receptura u nebrojenim medicinskim kanonima sve do komunističke vladavine u Kini.

Kineski medicinski rječnik počiva na pomnom promatranju geoloških karakteristika, ciklusa godišnjih doba, zvijezda i svega što nas okružuje. Medicinski pojmovi nastaju kao metafore u kojima se ogledaju kozmološki, geografski i sociološki fenomeni. Dijelovi tijela često su opisani kao planine, doline, rijeke i mora. Ljudsko tijelo je tako viđeno kao živopisni krajolik. Zvijezde i zvjezdane konstelacije su vodiči na putovima koje danas zovemo meridijanima ili kanalima. Patološki faktori opisuju se kao vjetar, hladnoća, vlaga, vrućina, suša, vatra i vrućina u kasno ljeto, dok organi metaforično često imaju važnu ulogu carskih službenika i nositelja upravne i izvršne vlasti. Srce je tako, primjerice, car, jetra general, a pluća premijer.

Značenje riječi točka je linearna koordinata, mjesto gdje se ukrštavaju dvije linije. Točka je dvodimenzionalna. U kontekstu suvremenog koncepta akupunkture, to je mjesto gdje se može ubosti igla ili na bilo koji drugi način stimulirati tok energije u tijelu. Dio se kineskog znaka za akupunkturnu točku xue prevodi okvirno kao špilja ili rupa i otkriva sasvim novu dimenziju u poimanju koncepta akupunkture.

Ako je točka rupa, mjesto koje je ubodeno iglicom ili stimulirano na neki drugi način zapravo je prazni prostor, praznina, pa ta praznina u materijalnom (tijelu) omogućuje potrebnu promjenu. Gdje je ništa, moguće je sve.

Takvo poimanje točke izaziva bure i oluje u svijesti zapadnog čovjeka. Igla probada kožu, mišićnu ovojnicu, mišić – pa gdje je tu prazan prostor?! Za stare daoističke majstore, koji su pomno bilježili akupunkturne točke, ljudska egzistencija u fizičkom obliku odvijala se na putu između Neba i Zemlje, a energetski kanali i točke pomažu da se čovjek harmonizira s terestijalnim i celestijalnim energijama kako bi živio u skladu s prirodom, kako onom oko njega, tako i svojom vlastitom.  

U zadnjih nekoliko desetljeća, otkako akupunktura postaje sve popularnija u zapadnome svijetu, objavljene su studije koje upućuju na to da  neki od energetskih kanala djelomično slijede putove živaca ili limfe, a povišena razina endorfina dokazani je rezultat akupunkturnih tretmana. Iako je sve više i više istraživanja, čini se da znanstvene studije ne koreliraju s  tisućljetnim recepturama, zadovoljnim korisnicima i umješnim drevnim majstorima, pa često djelovanje akupunkture nazivaju placebo efektom. Medicinski sistem koji je rastao mimo znanstvenih saznanja zapadnoga svijeta teško će zadovoljiti  metode istraživanja postavljene na drugačijim osnovama.

Tek najnovija biofizička istraživanja vrlo preciznim aparaturama na osnovu elektromagnetskih polja detektiraju neke od energetskih kanala i točke kao energijom potentna mjesta. Međutim, detektirani kanali nisu dio krvožilnog, živčanog, limfnog niti mišićnog sistema.

Sve do komunističke vladavine kineska se medicina prenosila iz generacije na generaciju, od oca na sina, od učitelja na učenika. Učitelj (majstor) birao bi učenike i  podučavao ih dok i sami nisu obučeni za samostalni rad. Eminentni majstori su kroz stoljeća obogaćivali znanja o kineskoj medicini i osnivali konceptualno različite škole te bi akupunkturne recepture i biljne formule bile poznate samo njihovim krugovima studenata. Majstori su pomno čuvali tajne recepture i kako bi si osigurali prihode te ugled u društvu.

Osnovna svrha kineske medicine bila je i jest da čovjeka održi zdravim i funkcionalnim. U davnoj prošlosti terapeut-majstor je bio plaćen kad je klijent bio dobro, a kad je bolovao, tretman se nije naplaćivao. Vješti  terapeut, u staro doba zvan majstor, napravio bi sve da stvori harmoniju u kanalu pripadajućeg organa i tako očuva kvalitetu života klijenta. Koristiti će svoja znanja i vještine da odabere kombinaciju akupunkturnih točaka koja će pomoći da se vitalna energija klijenta usmjeri k rješavanju tegoba.

U današnjem svijetu, kineska  je medicina, pa tako i akupunktura, komplementarna alopatskoj, i u većini zemalja, osim u azijskima, ne zamjenjuje liječničku skrb. Tisućljetno znanje danas je sistematizirano i sažeto u tradicionalnoj kineskoj medicini, no izvorni duh i načela u velikoj su mjeri potisnuti ili klasificirani kao kulturno i povijesno blago te se ne koriste u kliničkoj praksi. Srećom, mnogi od eminentnih majstora starih škola i pravaca kineske medicine našli su utočiste izvan Republike Kine i tijekom minulih desetljeća osnovali respektabilne akademske institucije i zaklade koje njeguju svu ljepotu, bogatstvo i širinu kineske medicine.

Dragoj gospođi spomenutoj na početku teksta pomogla je priča pripovijedana tisućama godina. Na kraju krajeva, uistinu je ljepše plesati nego bolovati!

 

ŠTO RADIMO

akupunktura

AKUPUNKTURA

Akupunktura je terapeutski modalitet kineske medicine kojim se pokreće i harmonizira vitalna energija (Qi). Sterilne iglice za jednokratnu upotrebu, dodir( akupresura i masaža), esencijalna ulja i ostali načini koriste se kako bi se stimulirale akupunkturne točke na tijelu u svrhu harmoniziranja vitalne energije (Qi).

 

OPŠIRNIJE
akupresura

AKUPRESURA I AROMATERAPIJA

Klijente koji se boje ili zaziru od iglica te malenu djecu, često tretiram akupresurom i aku aromaterapijom (nanošenje određenih eteričnih ulja na pojedine akupunkturne točke).

 

OPŠIRNIJE
aku aromaterapija

MASAŽA I TERAPIJA ČAŠICAMA

Sportske povrede te muskuloskeletni bolovi i tegobe gotovo uvijek, uz akupunkturu, tretiram masažom, akupresurom, zagrijavanjem, ili pak terapijom čašicama (staklene čašice vakuumom prianjanju na tijelo i frikcijom izazivaju opuštajući učinak na mišiće).

 

OPŠIRNIJE

Sadržaj ove stranice je isključivo informativan i ne zamjenjuje liječnički savjet ili skrb.